Nu het zomer is hebben we met hoge temperaturen te maken en daarbij horen natuurlijk oude boeren wijsheden zoals de bekende Hondsdagen.
Tijdens de hondsdagen (van de periode van ongeveer 20 juli tot 20 augustus) bederft voeding sneller dan in de rest van het jaar. Dit komt doordat micro-organismen zich tijdens hitte, en dus juist in de warme broeierige periode als de zon fel schijnt afgewisseld met forse regen en onweersbuien, sneller verdubbelen en voortplanten. 
Natuurlijk heeft u ook wel eens meel bewaard van de molen en bij het pakken uit uw kast of trommel draden gezien, meelmotten waargenomen of een vieze geur vernomen. Wellicht zat uw hele bewaarruimte onder het ongedierte! Jammer van het weggooien en het schoon maken.  Hoe is dit te voorkomen? Heel simpel: het molenmeel in een goed afsluitbare verpakking op een koele plaats (liefst 7 graden of lager) droog en donker bewaren. Dat kan in de koelkast (2 maanden) of zelfs in de vriezer (zeker een jaar) . Molenmeel bevat hoogstens ongeveer 15 % vocht en zal dan ook niet gauw bevriezen. Alleen bij het gebruik ervan op tijd op kamertemperatuur laten komen. De kwaliteit kan natuurlijk wel wat achteruitgaan. De AKG-molenaar geeft u graag advies en antwoord op uw meel-bewaar-vragen. U vindt op deze website een lijst van alle AGK-molenbedrijven en vervolgens kiest u de molen uit die voor u het meest dichtbij is. Kijk wel even op welke dagen en tijden de molen geopend is. 
Onderaan dit artikel vindt u hoe u heerlijke Sint Victorbolletjes kunt bakken en . . . . waarom natuurlijk op 21 juli!

Tijdens het malen voelen korenmolenaars altijd aan het meel om de kwaliteit en de fijnheid te kunnen controleren. Volgens de legende zijn zij dan op zoek naar de duim van Sint Victor, die in het meel zou zijn achtergebleven.
De heilige Victor van Marseille leefde aan het eind van de derde eeuw en was officier in het Romeinse leger. Bekeerd tot het christelijke geloof riep hij anderen op dit geloof uit te dragen bij een eventueel bezoek van keizer Maximianus. Om die reden werd hij gevangengezet. Toen hij werd voorgeleid schopte hij een beeld van een god omver, reden om hem ter dood te veroordelen. Hij zou moeten worden verbrijzeld tussen twee molenstenen in een rosmolen. De legende wil dat er bij de terechtstelling een groot wonder geschiedde: het lichaam van Sint Victor deed de molenstenen breken. Uiteindelijk werd hij op 21 juli, waarschijnlijk in het jaar 290, onthoofd. Na zijn dood vonden in de grot, waarin zijn stoffelijke resten werden bewaard, enkele wonderen plaats. Zijn relikwieën zijn overgebracht naar de abbaye de Saint-Victor in Marseille. 
Tegenwoordig worden ze bewaard in de Église Saint-Nicolas-du-Chardonnet. Vanaf de Middeleeuwen is St. Victor de patroon van de korenmolenaars. Sint Victor wordt vaak met molenstenen of met een korenmolen afgebeeld. In vele steden was het gilde van korenmolenaars genoemd naar Sint Victor en was Sint Victorsdag, 21 juli, voor het molenaarsgilde een belangrijke feestdag. De molen heeft in vroegere tijden nooit een naam gedragen, maar vanwege een bepaalde markante molenaar, werd de molen Sint Victor genoemd. Deze naam zou dan verwijzen naar de militante voorzitter van de R.K. Molenaarsbond St. Victor, P.H.J. Trouwen, oud molenaar op de Sint Victor, met diens strijd voor de belangen van de zelfstandige molenaars.

Er zijn ook een tweetal molens die de naam van deze patroonheilige dragen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Sint Victor molen te Zeeland-Oventje (Brabant) en molen Sint Victor in Heeze (Brabant)


Sint Victorsbolletjes maken en bakken:
400 gram volkoren speltmeel
10 gram anijszaad
30 gram speltvlokken
60 gram gehakte walnoten

Recept:
Volkoren speltmeel mengen met anijszaad. Dan eerst 10 gram gedroogde gist (of 20 gram verse gist) en daarna pas 8,5 gram zout mengen met dit spelt/anijszaad meelmengsel. Dan 296 gram lauwwarm water mengen en kneden totdat er een goed deeg is ontstaan en de gehakte walnoten erdoor heen verwerken. Dan het deeg een voorrijs geven van 1 uur.
Na een uur het deeg verdelen in 8 grote -of 16 kleine bolletjes en elk bolletje rollen in een bakje gevuld met speltvlokken voor de decoratie.
Op een bakplaat een half uur laten rijzen. 
Oven voorverwarmen op 200 graden en bakken in ongeveer 20 minuten. Keur op kleur. Op een rooster af laten koelen.