Week van het (molen)brood: Volkoren van de molen

In de Week van het Brood (22 t/m 28 januari 2024) wordt door de Nederlandse bakkerijen aandacht gevraagd voor al het goede van brood. Dit jaar is het motto “Volkoren, vol vezels, vol smaak.” Dit omdat het gros van de Nederlanders niet voldoende volkoren eet en ook te weinig vezels binnenkrijgt, terwijl volkoren en vezels gunstig zijn voor de gezondheid. Volkoren heeft niet alleen veel gezondheidsvoordelen, maar is tegelijkertijd ook heel lekker !!
Het meest pure volkorenmeel haal je natuurlijk bij een AKG molen bij je in de buurt. Als je zelf geen zin of tijd hebt om te bakken kan je natuurlijk ook je lokale bakker vragen of hij brood van molenmeel heeft. Een aantal AKG-molens verkoopt overigens ook diverse soorten molenbrood.

Zelf je eigen brood bakken is enorm leuk om te doen. Zeker als je het bakt van kwaliteits-volkorenmeel wat zo onder de molenstenen van de AKG-molen uit de buurt vandaan gekomen is! Er gaat niets boven het echte spul.
En hoe lekker is de geur van versgebakken brood; ik word er tenminste altijd vrolijk van !!

Volkorenmeel van de molen is ook echt 100% volkorenmeel. Wat de molenaar er als graan instopt komt als volkorenmeel onder de molenstenen vandaan. Het zit dan ook vol vezels en andere belangrijke voedingsstoffen. Voedingsvezels zorgen dat je darmen goed werken en een goede darmwerking is de basis van het immuunsysteem. Ook zorgen je darmen dat voedingsstoffen worden opgenomen en ziekmakende stoffen juist worden afgevoerd. Het Voedingscentrum adviseert tenminste 25 gram voedingsvezels per dag voor vrouwen en minstens 30 gram voor mannen. Driekwart van de Nederlanders komt niet aan die hoeveelheid.  Volkorenbrood is een goede koolhydraatbron en bevat tal van goede voedingsstoffen en eiwitten.

Dat dit geen nieuws is blijkt wel uit de boodschap van onderstaande poster welke in de jaren ’80 van de vorige eeuw is uitgegeven door het AKG. Ook toe wisten ze het al: Meel haal je op de molen !