Wanneer uw brood niet goed genoeg is gelukt, stel dan eerst vast wat er niet goed aan het brood is. Aan de hand daarvan kan vaak op verschillende manieren tot een beter resultaat worden gekomen. Verander echter telkens een aspect van de mogelijke oplossingen, zodat het verschil met de vorige keer exact kan worden bepaald. Bij de mogelijke oplossingen dient rekening te worden gehouden met het verschil tussen pure meelproducten (waar u zelf alles aan toevoegt) en samengestelde mixen (veelal inclusief zout en mogelijk een broodverbeteraar).

Uiteraard kunt u het beste uw molenaar vragen naar de beste oplossing ; deze is het beste op de hoogte van zijn producten en kan u vakkundig adviseren.

Het brood rijst niet

  • voeg iets meer water toe, een droog deeg rijst namelijk slechter
  • controleer of u de juiste hoeveelheid van de basisingrediënten hebt gebruikt
  • u heeft te weinig gist gebruikt ; in de basis kan worden uitgegaan van 2% verse of 1% droge gist uitgedrukt in de gebruikte hoeveelheid meel
  • de gist is ouder, waardoor deze iets van zijn werking heeft verloren ; gebruik iets meer of nieuwe gist
  • de machine staat in een te koude omgeving
  • het gekozen programma is te kort ; ga in de basis uit van een programma van 3 tot 4 uur

Het brood is ingezakt

  • er is te veel vocht gebruikt ; het deeg is te snel gerezen en tijdens het bakken is de gist uitgewerkt en vervolgens het brood ingezakt
  • er is teveel suiker in het deeg aanwezig ; hierdoor is de gist te snel gaan werken en uitgewerkt voor het bakken ; de bovenkant van het brood lijkt op een krater

Het brood rijst te hard en plakt tegen deksel

  • verminder de hoeveelheid gist
  • verminder de hoeveelheid meel
  • verminder de hoeveelheid water

Het brood is niet volledig doorbakken

  • er is te veel vocht gebruikt
  • de baktijd was te kort ; kies een langer programma
  • voeg wat bloem toe ; het meelmengsel kan te zwaar zijn geweest

Het brood is vast of ongelijkmatig

  • er is te weinig water gebruikt ; kijk of de machine tijdens het kneden een mooie bol maakt en het deeg soepel kneedt
  • gebruik iets meer gist
  • voeg extra gluten toe

Er zitten gaten in het brood

  • er is te veel water gebruikt ; kijk tijdens het kneden of het deeg niet te papperig is, voeg dan wat bloem of meel toe
  • er is te veel gist gebruikt

Brood is in het midden niet gebakken

  • te veel water toegevoegd
  • te grote hoeveelheid meel gebruikt, waardoor de machine het volume niet goed heeft kunnen verwerken
  • het deeg is te zwaar en bevat mogelijk te veel graankorrels -suiker of vetten
  • het deksel is niet goed gesloten geweest of de machine staat op een koude plaats
  • wijzig de verhouding meel ten opzichte van bloem